Обръщането на пирамидата е част от процеса на доминация на президента

...
Обръщането на пирамидата е част от процеса на доминация на президента
Коментари Харесай

Експерти разкриха защо третият мандат ще е наказание

Обръщането на пирамидата е част от процеса на доминация на президента над Народното събрание, партиите и парламентарната република. Около това мнение се сплотиха експертите по конституционно право доктор Борислав Цеков и доцент Наталия Киселова в предаването " Твоят ден " по телевизия НоваНюз. 

" Тонът на президента по време на консултациите с Демократична България беше неприемлив за конституционния му статус. Има законни съображения в насрочването на изборите, само че би трябвало да е ясно, че събитията към вота би трябвало да идват от Народното събрание.  Радев би трябвало да е по-сдържан в даването на препоръки, той е неутрална власт. Не биваше да слиза на терена на партийните войни, а към този момент го направи. Третият мандат би трябвало да отиде в Българска социалистическа партия, от тази традиция изхожда като претендент, " Български напредък " наподобява много неубедително като парламентарно наличие ", акцентира Цеков.
-->
Според доцент Киселова имаше недостиг на политическа връзка и по тази причина недоизказаните неща трябваше да бъдат казани на консултацията през вчерашния ден. " Трябваше в послание към народа да изясни за какво по този начин организира консултациите, да каже, че няма късмет за сформиране на държавното управление. Тогава следва да каже какви са целите за интервала на Народното събрание или да събере партиите и те да кажат по кое време да има избори. Ако бавенето е за да се сформира държавно управление, държанието на Радев е законно, само че в случай че задачата е да се преминат месеците и да влезем в март, с цел да отидем отново на избори, той трябваше да го съобщи до момента ", счита тя.

По думите ѝ през идната седмица се чака да се проведат съвещания с " Български напредък ". " След това могат да бъдат извършени още съвещания - с всички парламентарни групи или да се връчи първия мандат. Третият ще бъде връчен на оня, който президентът ще накаже - да поеме отговорността, че отиваме на избори ", уточни доцент Киселова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР